Månedens kunstner i Roskilde: Jens Brammer

Farverige, finurlige værker fra Hundested.

Fisketur med to høns.

Kunstkritikeren Erik Meistrup skriver om Jens Brammer:

JENS BRAMMERS nye motiver udbygger hans måde at tviste en situation, således at hans  naivistiske blik, med sin bevidst indbyggede evne til det enfoldige eller næsten banale, får en drejning af noget underfundigt, der skaber en dybde i det banale. Det enkle billede får flere lag af betydning.

Jens Brammer kan stædig male en flok høns med den barnlige uskyld, man netop ikke har som voksen, så hønsene bliver en interessant eksotisk fugleflok klædt i rødt og hvidt og derved åbner op for tolkning af den danske selvforståelse, når den både er vital og alligevel konformitet. Hønsene er tilskuere til noget meget interessant, som vi ikke bliver indviet i, men selv må gætte os til og hvordan er de kommet ud i en kano? Eller hvorfor står der et får og stirrer på os fra en græstue omgivet af vand og ved sin side en redningskrans som et sømærke i hvidt og rødt. Et signal om hjælp?

Jens Brammer har denne gang valgt at understrege eller udbygge den mere lyriske side i et situationsmaleri, som han samtidig i højere grad gør til et landskabsmaleri. Det er landskaber, der både virker bekendte og fremmedartede på samme tid. Vi kan ikke med sikkerhed henføre det til noget bestemt sted. Brammer har desuden valgt at gøre landskabet mere abstrakt, således at det i endnu højere grad bliver til en scene, hvor dyrene bryder den lidt stive abstrakte scene og gør opmærksom på, at der findes eksistenser, men at de afventer, hvad der skal ske.

Man fornemmer, at Brammer i endnu højere grad end tidligere er en moderne eventyrfortæller med rod helt tilbage til Æsops fabler, hvor dyr repræsenterede forskellige menneskelige følelser og udtryk.

Jens Brammer maler sine små fortællinger, der synes så let læselige i deres enkelhed. Alligevel forekommer de også så fjerne og eksotiske, tilfører derved alle de pæredanske symboler og ikoner, som vi kan lade være med at læse i billedet, en ny betydning. Det underfundige og underspillede er en ny styrke og strategi, der gør hvert maleri til sin egen lille lukket fortælling, der som et andet H.C. Andersen eventyr lige skal vendes og drejes for at dykke ned under den umiddelbare forståelse og overflade og finde en anden mere subtil mening og tiltagen til tilværelsen.

Brammers hjemmeside /// BLIV MEDLEM AF KUNSTFORENINGEN

Prisliste

Brammer har atelier og butik på Hundested Havn - tlf. 2367 4312

Jens Brammer